C&R

C&R

2007. december 27., csütörtök

Polibogár á lá _sanya

Bár számomra a III Fish Fantom Kupáig domira szóba sem jöhetett más szárazlégy a palmereken és a parasuton kivül, a verseny után elgondolkodtató volt hogy rajtam kivül , azaz a Magyarországi legyesek közül szinte mindenki valamilyen polifoam bogárral etete a domikat.
Néhány kisérletet én is tettem a múltban de valahogy soha nem jártam sikerrel a domiknál sem poli hangyáimmal sem más polibogaraimmal. E verseny után viszont újból nekiláttam hogy egy olyan polibogarat teremtsek ami legalább olyan vonzó lessz a halaknak mint a barátaimé. Igy utólag már tudom hogy az első nekifutásban kötött bogaraim kicsik voltak , max. #10 horgon . De ma már nem is kötök csak #8 méretben polibogarat, ez olyan mindenes méret és már számtalanszor megmentette a peca napomat is ha már a domiknak nem kelettek a parasutjaim.
Anyag híjján egy leszuperált egérpadról lenyúztam a fólliát, az így kinyert polifoamból születtek meg az én polifoam kerekhátu pincebogaraim. S bár azóta szereztem 3 szinben is gyárilag légykötesre szánt polifoamot, az egérpad még mindig viszi a primet.
Sokféle kötési variáció létezik, egy tipuson belül is , lehet kisérletezni míg az ember megtalálja azt ami a legjobban a kezére áll.
Alapkötés után én egy vékonyabb polifoam csikból lekötök egy pár réteget (hogy jobban ússzon), ezután bekötök egy kb 8mm széles polifoam csikot (ez lessz a hát) . De még mielőtt lekötném nyúlszőr vagy fekete polar fibre dubingolással haladva fölfelé eltakarom a cernát. A horogszár 3/4-nél elkötöm a poli csíkot és két oldalról bekötöm a lábakat. Hogy azért lássam is a vizben még bekötök egy darabka fehér vagy sárga polifoamot is. Majd tovább haladva a dubingolással a horogfülhöz érve újból elkötöm a poli csíkot. Igy kész a fej is amit jópár erőss végcsomóval rögzitek.
A lábakat nem törvényszerü bekötni, ha van egy nagyszemü varrótűnk amin áttudjuk passzirozni a gumilábnak valót a kész, poli bogár testen oda húzzuk be a lábat ahova csak akarjuk , viszont érdemes egy csepp pillanatragasztóval kihangsúlyozni akaratunkat, miszerint a lábnak ott kell maradnia.
- íme egy tűvel fűzött és egy cérnával bekötött lábu polibogar ....
Akinek van kedve az élethűbbé teheti a polibogarát ha vaddisznó szőrt hasznal lábaknak. Kicsit kemény anyag - ezért én nem szeretem - egy meleg csipesszel bármilyen irányba be lehet állítani és úgy is marad.
1. Alapkotés ...
2. Befogom a polifoam csikot - ha eleg vastag elég 1 réteg is -....
3.1. A tűvel fűzött láb...
3.2. A befűzött lábak ...
4. Dubbingolás...
5. A potroh elkötése ...
6. Jelző bóbita bekötése után , a dubbingolás és a fej lekötése ....
2009-ben már csak így kötöm