C&R

C&R

2009. július 30., csütörtök

Kedvenceim - nimfák

Ha visszagondolok pár éve még nagyon ódzkodtam a tungstenes nimfáktól, de ha ma megnézem a nimfás dobozomat szinte félig van tungstenesekkel, a pár éve használt tipusokból pedig maximum 1-2 darab ha kallódik még a dobozban.















Az idei év ásza -nem tévedek ha azt mondom hogy pisztráng gyilkos - egy egyszerü fácánfarok nimfa amit a nagyvilágban "polish nimph"-nek hivnak . Ez a nimfa a vizek réme lehetne ha lenne ilyen titulus, nem csak a pisztrángot de a pért, márnát és paducot is meghülyiti a hegyivizeken.




A kötése egyszerü, ezért - ha számitásba veszem hogy mennyi marad a kövek között - egy idő uáan unalmas is. Ezért én néha belecsempészek egy kis kreativkodást a légybe és belekötök a hackle-val egyező szinü/árnyalatú két kis biot szárnyat is, esetleg erőssebb szinü dubbingal aládubbingolok a gallérnak. Azért egyező szinüt mert itt két árnyalat van amit érdemes próbálni, az egyik a natúr PT , a másik az olivzöld .









Egy másik nimfa, melynek szintén több változatát ugyancsak több szinben kötöm az a CDC-s tegzes. Ezt a nagyvilágban általában BH caddis-nak emlegetik. Nagyon sok félét kötnek belőlle mert a tegzesek szine vizenként változó, én is kötöm szűrkében, világos krém szinben, barnában , hotspotosra és sima mezei tegzesnek is , CDC vagy akár Partridge hackle-val, sőt visitva de még a vadkacsa is felhasználható gallérnak . A lényeg viszont az hogy nem csak a szinek számitanak hanem ezek a nimfák pumpálósak, az a bizonyos gallér végig mig süllyed a légy és vezetéskor is rezgéseket kelt ami mellet nem tudnak elúszni úgy a halak hogy meg ne kóstolják.








Ezekkel a legyekkel is fogtam már mindent ami hegyi vizben úszik és fenéken is táplálkozik. A megkötésük nem nagy ördöngősség, talán a hackle körül van egy kis furfangosság.









Háromféle képpen lehet bekötni a gallért: 1. egyszerűen tollgerincestől ( Faresz ezt miattad irtam le :D)


2. dubbingloopba sodorva


3. kettéválasztott légykötőcérnába sodorva - e harmadik módszer a kedvencem de nem lehet bármilyen cérnával megcsinálni, pl Uni-Thread nem jó erre de a Danvile Flymaster szétválasztható, jól lapuló cérna , amivel ha ügyesek vagyunk a végcsomóból semmi nem látszik (nem mintha számitana a halaknak, csak hát esztétikailag szemet gyönyörködtetőbb - az embernek) .. e két utolsó bekötéshez ajánlatos dubbingwaxot használni és ha nem is egy eredeti PetitJean cdc tool-t de legalábbis egy eredeti Kinai iratkapocs elengedhetetlen.


Unalom űzőnek meg ilyeneket kötök mostanában :D