C&R

C&R

2008. március 22., szombat

Dry Fly

A legtöbb legyes ha karikába hajló botot akar látni akkor a könnyü szárazlegyekhez dukáló finomabb pálcákkal próbál szerencsét. Mult vasárnap én is félre tettem a #8-as botot és kézbevettem az #5-ös botomat (ami szerintem inkább csak egy erőss #4-es) és elindultam szerencsét próbalni. Sajnos itt a hegyvidéken a helyzet változatlan, a folyókban halat nem lehet látni, ez április közepéig így is szokott maradni. Kénytelen vagyok a kis névtelen tavon el lengetni az időt, s bár nagyon szép domik vannak benne mégis csak a folyó az ami közelebb áll a szivemhez. Egéssz télen szépen szaporodtak a legyek az iróasztalomon, annyi összegyűlt hogy a dobozaim tömve vannak és még legalább egy dobozra való kaptár nélkül maradt. Most elérkezett a pillanat hogy megmutassák mit is tudnak .Vasárnap a barna cdc dubing testü parasuttal kezdtem apritani a domikat mivel sem a zöld sem a pirosas árnyalatok nem működtek. Aztán egy idő múlva már erre sem jöttek igy felkerűlt egy #10-es fekete testü parasut, ami meg is hozta a nap halát , egy 32cm domit. Ezzel a bottal ekkora halat még nem fogtam, nagyon jól esett már egy rendes nagyobbacska halat vezetni kifelé ami szinte végig a bokrok alá akart bemenni.

.........................................................................................................................................................................

A következő peca már pénteken volt. A viharos szél szünet nélkül fodrozta a vízfelszint emiatt nem is kaptak a halak sem. Már kezdtem bánni hogy nem a #8-as bottal indultam streamerezni mikor kicsit alábbhagyott a szél és félperces szüneteket tartva helyet hagyott nekem is hogy oda dobjak ahova szeretnék. Egy azt hiszem "tradicionálisnak" nevezhető szűrke nyúlszőr testü parasuttal dobáltam . Igazábol nem vagyok biztos benne mi is a neve ennek a légynek talán Adams Parasut , de mivel ez alatt a név alatt láttam már szürke toll testü legyet is hát fene tudja , én csak szürke parasutnak hívom.

Az első domicska lemaradt de őt követte egy szebb példány amit úgy kellett kitépjek a gyökerekkel együtt mert hogy sikeresen betekerte magát. A következő ismét lemaradt épp az orrom előtt . De kihasználva a pillanatnyi szélcsendet sikerült egy tisztásra dobni és mire háromig szamoltam már el is tűnt a legyem. Semmi látványos búrvány vagy ilyesmi, csak egyszerüen lecsippentette a legyemet. Én egy akasztással honoráltam a csipkelődőt mire ő tökig hajtotta a botmat. A távolban küzdő (kb 20m) meg megvillanó hal egéssz kicsinek tűnt , ha leakadt volna azt mondom talán 25cm volt , de nem tudtam csak úgy húzni kifelé mint egy 25 centis domit . Hagynom kellett hogy kifussa magát mert egyszerüen nem jött , közben persze bele-bele rohant a tavalyról megmaradt hinárfoltokba is de a 0.16 Stroft GTM végül is bírta a terep próbát , megérte az árát.

Mikor már közel került a hal felhúztam hogy megszákoljam, csak ekkor láttam meg kivel is küzdöttem ezidáig. A 38cm testhossz már megmagyarázza miért is nem tudtam csak úgy egyszerűen kihúzni . Digitalizaltam is egyből egy emlékképet rólla az utókornak mielőtt visszaengedtem, meg magamnak is mert eddig ez idei legnagyobb szárazozott domim.

Közben a Tarkici hegyeken átbukó sötét felhőből szemerkélni kezdett az eső , a szél feltámadt és még erőssebben de mostmár szünet nélkül korbácsolta a vizet, én pedig úgy döntöttem hogy nem kinlódok tovább, inkább hazamegyek amig tart a nagyhal fogásából adódott euforiám.

.........................................................................................................................................................................

Újabb vasárnap, újabb peca. A nagyjából szélcsendes napsütéses időjárás az én malmomra hajtotta a vizet. Úgy döntöttem hamár ennyi legyet kötöttem akkor ma is egy másik színt fogok kipróbálni . Elég hosszú peca volt , így zöld , lila, bordó és még kék parasut is felkerült. Elég sok kapásom volt , elég sok hal leakadt de még igy is kijött 15db domi, igaz nem voltak csak 20-25cm közöttiek de legalább nem unatkoztam otthon a négy fal között.Ezt a pecát aztán tovább folytattam hétfőn is de szinte csak egyedül, mert a halaknak nem nagyon volt kedvük velem foglalkozni. Vegül is a burmán macskám fekete bozontos farkábol kifésült dubing testü léggyel sikerült kiszedni 4db araszos domit , befejezés képpen pedig egy tenyérnyi naphal is kijött. A pár éves tapasztal pedig azt mutatja hogy attól kezdve hogy a naphalak elkezdenek enni a kis tavacskában, szinte nem lehet domit fogni, bár a halak ott vannak, de nem kapnak semmire. Viszont, ettől kezdve megindul a Feketében a domi, a viz feléled és előbújnak rejtekeikből a halak.

.........................................................................................................................................................................

Csütörtök: Kutya sétáltatás céljából a Köröst választottam, igy kipróbálhattam a legújabb sexi ólmozott PT-eimet míg a kutya a parton szaladgál. A csendesebb mellékágakat választottam, a célom most nem nagyhalak voltak -bár sosem lehet tudni- de halat akartam fogni a nimfáimmal, inkább snecikre hajtottam esetleg néhány domira vagy kissebb paducra.

Ahogy a partra értem egyből elbújt a nap a szél feltámadt a duplanimfát már nem is tudtam csak rollcast-al elküldeni oda ahova szerettem volna. A #14-es sújozott nimfákat a halak egyből elkezdték csípkedni és meg is lettek az első kis domik .

Közben lefelé haladtam és jöttek szebb halak is , sőt még olyan is volt egyszerre kettőt fogtam. Hát, a snecik nem nagyon tolongtak a legyeim körül, 1db súlytásos küszt fogtam , meg 3db araszos hajtóküszt . A többi kb 25-30db mind domi volt, igaz a legnagyobbak is akkorák voltak mint a hajtóküszök de a Körösből így elsőre ez is jó. Ahogy melegszik az idő egyre nagyobbak jönnek majd és lassan lehet streamerezni is.