C&R

C&R

2012. március 9., péntek

7. Palmer - mono


Hozzávalók : grizzly kakas,pávatoll,egy szál a mylarból, horog ,cérna...6 db tégla, egy rossz tepsi , tüzifa és kezdetnek 4db szép érett vinetta  ... 2-2 téglát egymásra rakva összerittyentünk egy három oldalú tűzhelyet úgy hogy a tepsi megálljon rajta és tüzet rakunk alá, ekkor a tepsibe rakjuk a vinettákat ...  Tehát horgot befogod ,alapkötés , mylart bekötöd majd a pávát és a kakast. Tűzre tegyél, de ne sokat és ne füstöljön különben csipnős íze lessz a készterméknek. A vinettákat megsütöd (megforgatod hogy süljön át rendesen) , mikor szottyos leszeded, lehámozod. Turmixba berakod és addig turmixolod mig krémes nem lessz. Ráreszelsz egy kissebb hagymát ,2 tojás sárgájából és 2dl olajból kavarsz majonézt (egy kiskanál mustárral) , só bors ízlés szerint - összekavarod és beteszed a hűtőbe.
Szal, feltekered a pávát majd a kakast végül pedig bordázod, elkötöd , kész. Mikor megkötöttél 10 db-ot hűtőből kiveszed a kikavart vinettát  kennyérre kened és besírsz olyan finom (amugy ez nem ,ás mint a padlizsánkrém). Persze régen nem volt turmix de volt helyette fabárd, ezzel potyolták húsvágódeszkán a vinettákat (mikor édesanyám nekiállt kolompolni én mindig leléptem otthonról). Úgyhogy mikor beköszöntött a vinettaszezon a hangos kopácsolásból és a jellegzetes szagu füstből tudni lehetett kinek mi kerül az aztalára. Persze nem volt olyan krémes mint a turmixolt, kicsit darabossabb és még az íze is más volt, de aki azon nőtt fel annak az maradt az igazi. Sőt a megsült megpucolt vinettákat miután kihűltek lezacskózva el lehet tenni a mélyfagyasztóba a téli napokra.


Ezek után kiváncsi vagyok a gugli fordítóval mit lehet kihámozni ebből az egésszből :-P